stan

Beweegprogramma’s zijn ontstaan toen bleek dat diabetes patiënten aanzienlijk minder medicijnen hoefden te gaan gebruiken én zich ook veel beter gingen voelen wanneer zij regelmatig bewegen. Waarbij het belangrijk bleek om dat onder goede begeleiding te doen, zodat de belasting kan worden afgestemd op de persoonlijke.Hetzelfde wetenschappelijke onderzoek is uitgevoerd voor een aantal ander (chronische) aandoeningen en ook daarbij bleek dat bewegen net zo goed – en soms zelfs beter – is als het gebruik van medicijnen.


Diabetes, artrose, reuma, COPD, hartfalen…
Voor al deze aandoeningen zijn vervolgens speciale beweegprogramma’s ontworpen. In kleine groepen, onder intensieve begeleiding van Stan van den Elzen (fysiotherapeut) leren deelnemers om te gaan bewegen, waarbij de persoonlijke situatie het uitgangspunt is.Vaak komen mensen geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af en de kwaliteit van leven neemt toe doordat zij meer en zelfstandiger kunnen functioneren in het dagelijkse leven.
Inhoud beweegprogramma?
Een beweegprogramma duurt 3 maanden, waarbij u in een kleine groep onder begeleiding van een fysiotherapeut gaat bewegen. Streven is om vaardigheden en gedrag te leren, zodat u na afloop van het beweegprogramma in staat bent om zelfstandig te blijven bewegen in het dagelijkse leven.

Het gaat dan niet alleen om bewegen in de betekenis van ‘sporten’. Juist ook het zelfstandig kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals wandelend of op de fiets boodschappen doen, huishoudelijke taken, wat werk in de tuin etc.

Hoe kan ik deelnemen?
Voor deelname aan een beweeggroep is verwijzing van de huisarts (POH’er), bedrijfsarts of specialist vereist. U kunt hen zelf benaderen voor deelname. Het kan ook zijn dat bij het constateren van de ziekte, wordt voorgesteld om deel te nemen aan een beweeggroep.


Vergoeding
Deelname aan een beweegprogramma wordt vanuit veel aanvullende zorgverzekeringen vergoed.
Maak gerust een afspraak bij Topfit fysiotherapie en zij zullen kijken hoe de vergoedingen in uw geval zijn.