12017Nov

Griep

Hoe ontstaat griep?

Griep ontstaat door het griepvirus. Dit virus zit in de luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie, die ook gevolgen heeft voor de rest van het lichaam.

Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Het virus gaat gemakkelijk via de lucht of via de handen van de een naar de ander. Het griepvirus kunt u bijvoorbeeld krijgen als iemand met griep hoest, niest of praat. Of als iemand met griep u een hand geeft.

U raakt besmet:

• als u het virus inademt of
  • wanneer het virus via uw handen in uw neus of mond komt.

Het virus verspreidt zich in uw hele lichaam, waardoor u klachten krijgt. Na de besmetting kan het 1 tot 3 dagen duren voordat u klachten krijgt.

Adviezen bij griep

• Bij griep is het goed om rust te nemen. U hoeft niet in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden. U voelt zelf aan of u rust nodig heeft.
  • Ga niet sporten of trainen als u koorts heeft. Als u koortsvrij bent, neem nog 1-3 dagen rust en bouw de training rustig op.
  • Drink voldoende. Bij hoge koorts zweet u veel. Hierdoor verliest u veel vocht. Zorg daarom dat u veel drinkt om het vochtverlies in uw lichaam aan te vullen.
  • Voorkom afkoeling als u naar buiten gaat: kleed u op het weer.

Probeer besmetting van uzelf en anderen te voorkomen:

• Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan.
  • Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruik.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.

Medicijnen bij griep

Bij griep kunt u tegen de koorts en pijn bijvoorbeeld paracetamolnemen.

Er zijn geen geneesmiddelen die de griep kunnen genezen. Antibiotica helpen niet tegen de griep. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen (en griep wordt door een virus veroorzaakt).

Er zijn middelen die ervoor zorgen dat de griep wat korter duurt en dat de verschijnselen minder heftig zijn. Deze middelen heten virusremmers. Bij mensen die verder gezond zijn hebben ze nauwelijks effect. Ze worden daarom alleen bij uitzondering gebruikt als mensen heel weinig weerstand hebben, bijvoorbeeld mensen met hiv of mensen die medicijnen gebruiken die de weerstand verlagen.

Hoe gaat het verder bij griep?

Griep gaat meestal vanzelf over.

De koorts en pijn verdwijnen na 3 tot 5 dagen. Het kan een paar weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt.

Soms gaat griep niet vanzelf over. Er kunnen andere ziekten bijkomen die wél behandeld moeten worden, zoals longontsteking.

Wanneer contact opnemen bij griep?

Als een kind griep en koorts heeft

Neem contact op met uw huisarts

• aIs uw kind jonger is dan 3 maanden: Bel de huisarts op de dag dat de koorts begint. Meet de temperatuur van uw kind met een thermometer via de anus (poepgaatje).
  • aIs uw kind ouder dan 3 maanden en de koorts 5 dagen duurt.
  • als u zich zorgen maakt.

Als een volwassene griep heeft

Neem contact op met uw huisarts, als u griep heeft en:

• u kortademig wordt;
    • er opvallend veel slijm loskomt bij het hoesten;
    • u suf wordt;
    • u heel weinig drinkt of plast;
    • u opnieuw koorts krijgt nadat u een paar dagen koortsvrij bent geweest.